AVIZIER ELECTRONIC

„ZIUA EUROPEI LA GYULA”, Eveniment organizat de Consulatul Onorific al României la Gyula-Ungaria, Liceul „Nicolae Bălcescu” Gyula și Universitatea Științele Vieții ”Regele Mihai I” din Timișoara,17 mai 2023

O mare bucurie și un privilegiu să fim prezenți la un eveniment de suflet al comunității românești din Ungaria, o amplă manifestare de diplomație publică, „ZIUA EUROPEI LA GYULA”, organizat de Consulatul Onorific al României  la Gyula-Ungaria ,  Liceul „Nicolae Bălcescu” Gyula și Universitatea Științele Vieții ”Regele Mihai I” din Timișoara în data de 17 mai 2023.

Un eveniment care vine să marcheze Ziua Europei, să promoveze valorile europene: Respect pentru demnitatea umană, Libertate, Democrație, Egalitate, Statul de drept, Respectarea drepturilor omului, nediscriminare. Totodată o manifestare de suflet a comunității românești presărata cu momente cultural artistice susținute de corul ”Pro Musica” Gyula, conducător Ștefan Oroian și dirijor prof. Adrian Bughi, care a intonat în deschidere imnurile României, Ungariei și Uniunii Europene împreună cu elevii Liceului „Nicolae Bălcescu” din Gyula, iar Ansamblul Akademica Banat ”Tinerii de foc” al Universității de Științele Vieții ”Regele Mihai I” Timișoara – solist Alexandra Trif, coregraf Dezdemona Toma-Rusoaie, coordonator: prof. dr. Ingrid Nicolaescu, au prezentat cântece şi dansuri tradiţionale româneşti din zona folclorică a Banatului.

În cadrul evenimentului, desfăşurat în sala de festivităţi a Centrului Cultural Românesc din cadrul Liceului „Nicolae Bălcescu” din Gyula (LNB), au fost adresate cuvinte de salut de către Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula; Maria Gurzău Czegledi, directorul  LNB; prof.univ.dr. Alin Cosmin Popescu, rectorul Universității de Științele Vieții „Regele Mihai I” Timişoara şi Preasfințitul Părinte Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria (EORU). De asemenea, consulul general Florin Vasiloni a transmis mesajul d-lui Gheorghe Florin Cârciu, secretar de stat la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Manifestarea, la care au participat peste 250 de persoane, a subliniat valenţele europene ale României, a promovat ca destinaţie turistică ţara noastră în general și județul Timiș în particular, îndeosebi în perspectiva deținerii de către Timișoara a titlului de Capitală Culturală Europeană în anul 2023. Universitatea de Științele Vieții “Regele Mihai I” din Timișoara a participat la acest eveniment cu o delegație numeroasă compusă din: prof.univ.dr. Alin Cosmin Popescu – rector, prof.univ.dr. Sorin Stanciu – prorector Relații Internaționale, conf.univ.dr. Petru Eugen Mergheș – prorector Activității Sociale și Studențești, lect.dr. Raul Pășcălău – Coordonator institutional Erasmus+, Departamentul de Imagine.

La finalul manifestării au fost degustate produse tradiționale românești  pregătire de: Universitatea de Științele Vieții ”Regele Mihai I” Timișoara; Akademika Food; Akademika Market; Agil; Pivniţele Birăuaş; Cramele Dradara Mocrea.

Felicitări organizatorilor și mulțumiri partenerilor!

Categorii

Calea Aradului nr.119
300645 | Timișoara | România

Paul Moldovan: (0799) 943 441
Oana Alexa : (0724) 207 515