AVIZIER ELECTRONIC

Conferința Regională „România Irigabilă”, 07 martie 2023

La Conferința Regională „România Irigabilă” organizată la Iulius Congres Hall din Timișoara de către Ziarul Financiar în data de 07 martie 2023, au fost dezbătute teme de actualitate precum: modele de succes, plus valoarea irigațiilo, etapele premergătoare procesului investițional, micro-infractructura de irigații la nivel de fermă, echipamente pentru irigații adecvate sursei de apă, planului de culturi și condițiile pedo-climatice, gestionarea sustenabilă a utilizării apei pentru irigații și eficiența procesului de irigare.

Fermieri și autorități din județele Timiș, Arad și Caraș-Severin s-au reunit la acest eveniment împreună cu profesori specialiști de la  Universitatea de Științele Vieții “Regele Mihai I” din Timișoara, decanul Facultății de Agricultură, prof.univ. Imbrea Florin, unde au dezbătut eterna problemă nerezolvată a irigațiilor. În cadrul conferinței s-au adus în discuție provocările fermierilor din zona de vest din anul 2022, cum au fost seceta, costuri de producție mari, investițiile în domeniu, irigații și modernizarea sistemului agricol, criza îngrășămintelor și rolul finanțării în creșterea suprafețelor irigate în România.

În cuvântul său, rectorul USVT, prof.univ. Alin Cosmin Popescu a atras atenția privind necesitatea intabulării canalelor de irigații și desecări existente. ”Pentru a folosi infrastructura de irigații de către ANIF, trebuie să fie intabulată. Există 9000 km dar trebuie să fie intabulați. De asemenea, trebuie atrase fonduri pentru modernizarea acestei infrastructuri, dar pentru asta e nevoie să prezinți dovada proprietății. În momentul acesta noi suntem în urmă. Dacă se dau 500 de milioane de euro pentru irigații, la intabularea celor 9.000 km probabil ajungi la 5% din această sumă, prevăzută în PNS. Astfel, s-ar rezolva problema și i-am folosi din PNS, altfel nu putem”. Ministerul Agriculturii a promis că va investi începând de anul viitor până în 2027 o sumă de 1.5 miliarde de euro pentru a ajunge la o suprafaţă amenajată pentru irigaţii de 2.6 milioane de hectare. De asemenea, a promis 100 de milioane de euro pentru sisteme de irigaţii dezvoltate la nivel local.

Categorii

Calea Aradului nr.119
300645 | Timișoara | România

Paul Moldovan: (0799) 943 441
Oana Alexa : (0724) 207 515